24 października 2022

Wszystko na temat diety niskoglikemicznej

Wielu osobom, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2, zaleca się stosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym. Ta dieta ma na celu pomóc kontrolować poziom cukru we krwi i zapobiegać powikłaniom cukrzycy. Dieta ta może być jednak dedykowana nie tylko cukrzykom.

Na czym polega dieta z niskim indeksem glikemicznym?

W tej diecie nie ma określonej wartości kalorycznej ani liczby posiłków – kwestie te są indywidualne. Dieta o niskim indeksie glikemicznym to dieta, w której zalecane jest wybieranie pokarmów, które najmniej podnoszą poziom cukru we krwi, gdy je spożywamy.

Im wyższy indeks glikemiczny produktu, tym większy wzrost spożycia glukozy poposiłkowej. Właśnie dlatego dieta ta w dużej mierze opiera się na pokarmach o niskim IG, mniejszej ilości spożywania pokarmów o umiarkowanym IG i maksymalnym ograniczeniu pokarmów o wysokim IG.

Dla kogo dieta niskoglikemiczna jest odpowiednim rozwiązaniem?
Dieta niskoglikemiczna jest polecana przede wszystkim osobom z cukrzycą typu 2 ze względu na pozytywny wpływ na poposiłkową kontrolę glikemii. Ogólnie rzecz biorąc, długotrwałe stosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym może być również odpowiednie dla osób z zespołem metabolicznym. Uważa się również, że produkty zawierające węglowodany o niskim IG są korzystne dla osób bez cukrzycy i zaburzeń metabolicznych.
Ich spożycie może prowadzić do uregulowania naszej masy ciała, ponieważ pokarmy o niskim indeksie glikemicznym pozostawiają uczucie sytości na dłużej po posiłku.

Jakie produkty wybierać będąc na nieskoglikemicznej diecie?

Podstawą diety o niskim indeksie glikemicznym powinny być: surowe warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, część owoców (zwłaszcza tych mniej dojrzałych) i niskotłuszczowe produkty mleczne. Następnie, jako uzupełnienie diety, należy wybierać produkty zbożowe, takie jak: pieczywo pełnoziarniste, zboża nisko przetworzone (np. płatki), kasze, ryż naturalny, pełnoziarnisty makaron (należy pamiętać o tym, że nie powinien być rozgotowany) i wysokiej jakości mąkę. Zawsze należy wybierać produkty jak najmniej przetworzone. Indeks glikemiczny dotyczy tylko produktów węglowodanowych, dlatego na diecie o niskim indeksie glikemicznym powinniśmy pamiętać o odpowiednich źródłach białka i tłuszczu. Białko powinno być dostarczane z chudego mięsa, ryb i roślin strączkowych (z których większość ma niski IG). Tłuszcz powinien jednak pochodzić głównie ze źródeł roślinnych. Ważnym elementem codziennej diety jest również odpowiednia ilość płynów (średnio 2–2,5 litra), co jest szczególnie ważne przy spożywaniu dużej ilości błonnika, który jest dostarczany do organizmu przy diecie niskoglikemicznej. Bez wystarczającej ilości wody błonnik może prowadzić do zaparć i wzdęć.

Przykładowe przepisy na posiłki, zawierające niski indeks glikemiczny.

Każdy posiłek na diecie nieskoglikemicznej powinien być odpowiednio skomponowany. Musi zawierać źródło białka (np. nabiał), tłuszczy (np. oliwa) oraz węglowodanów złożonych (np. pełnoziarniste pieczywo). Przykładem na niskoglikemiczny posiłek może być; sałatka z jajkiem gotowanym, łososiem wędzonym, rukolą, pomidorkami koktajlowymi, słonecznikiem, oliwą, można dodać także sok z cytryny, a jako źródło węglowodanów grzanki z pieczywa razowego.

Powiązane treści