20 marca 2023

Temperatura w lodówce i zamrażarce – jaka powinna być prawidłowa?

Lodówka i zamrażarka są podstawowym wyposażeniem kuchni i niezależnie od tego, czy urządzenia występują w formie wolnostojącej, do zabudowy lub niezależnie od siebie powinny działać prawidłowo i gwarantować utrzymanie świeżości produktów spożywczych. Aby produkty mogły zachować swoje właściwości niezbędne jest przechowywanie ich w odpowiedniej temperaturze oraz przy zachowaniu prawidłowego poziomu wilgotności. Jeśli chodzi o produkty zamrażane warto wiedzieć, że nie można mrozić ich w nieskończoność, a czas bezpiecznego mrożenia związany jest z temperaturą w zamrażarce.

Temperatura w lodówce – jaka powinna być?

Zastanawiasz się, ile stopni powinno być w lodówce i dlaczego akurat tyle? Według Międzynarodowego Instytutu Chłodnictwa optymalna temperatura w lodówce powinna wahać się w granicach pomiędzy 3, a 5 stopni. Jest to temperatura właściwa do przechowywania produktów spożywczych, które powinny znajdować się w warunkach chłodniczych. Właściwe przechowywanie żywności pozwoli zachować jej przydatność do spożycia w określonym na opakowaniu terminie. Ważne, aby zwrócić uwagę na przechowywanie produktów spożywczych otwartych. Jeśli żywność nie jest szczelnie zapakowana jej okres przydatności do spożycia znacznie się skraca i najczęściej wynosi 24-48 h przy przechowywaniu w warunkach chłodniczych.

Prawidłowa temperatura w zamrażarce

Komora zamrażarki, niezależnie od tego czy znajduje się w jednym, skoordynowanym z lodówką urządzeniu czy jest to zamrażarka skrzyniowa, wolnostojąca powinna posiadać temperaturę wewnętrzną, wynoszącą -18 stopni. Taka temperatura jest odpowiednia do przechowywania zamrożonych produktów spożywczych przez okres jednego roku. Pamiętaj, aby nie przechowywać ich dłużej oraz o wpływie zmiany temperatury mrożenia na okres przydatności do spożycia. Tak, to ma znaczenie. Produkty spożywcze w zamrażarce mogą być przechowywane w szczelnych opakowaniach i mogą tam znajdować się w zależności od porady producenta lub maksymalnie przez rok.

Dlaczego powinna być utrzymana optymalna temperatura w lodówce?

Produkty żywnościowe wymagają specjalnego traktowania. Aby zachowały właściwości odżywcze oraz świeżość konieczne jest przechowywanie ich we właściwy sposób. Mięso, wędliny, warzywa i owoce powinny być przechowywane w dolnej części lodówki. Na drzwiach możesz umieścić produkty, które nie są wrażliwe na częstą zmianą temperatury i poziomu wilgoci: ketchup, musztardę, dressingi. Na najwyższych półkach warto trzymać nabiał, natomiast owoce i warzywa w dedykowanej im szufladzie, by oprócz temperatury zapewnić im właściwą wilgotność. Dzięki optymalnej temperaturze 3-5 stopni w lodówce produkty zachowują przydatność do spożycia, swoją konsystencję, zapach oraz wygląd. Dzięki temu nie musisz codziennie kupować świeżych produktów, by przygotowywać zdrowe, aromatyczne posiłki każdego dnia. Zwróć uwagę na opakowania. W lodówce przechowuj czyste, nieuszkodzone opakowania żywności, minimalizując rozwój bakterii, grzybów.

Temperatura w zamrażarce, a czas przechowywania

Żywność, przechowywana w zamrażarce w temperaturze -18 stopni, jak wyżej wspomniano można przechowywać przez okres roku. Zauważ, że każde obniżenie temperatury mrożenia o 3 stopnie powoduje zmniejszenie czasu bezpiecznego przechowywania o połowę. Co to znaczy? Produkt, mrożony w temperaturze -18 ºC może być przechowywany przez rok. Produkt, który zamrażasz w temperaturze -15, już tylko pół roku. Jeśli wybierzesz temperaturę mrożenia na poziomie -12 stopni, możesz zamrozić go na trzy miesiące. Temperatura mrożenia znacznie przedkłada się na czas przechowywania. Zwróć uwagę, że głęboko mrożone produkty, które w warunkach chłodni przemysłowych (około -25 ºC) przechowywane są w celu dalszej dystrybucji mogą być mrożone nawet przez okres dwóch lat. W Twojej lodówce i zamrażarce warto utrzymywać prawidłowe wartości temperatury przede wszystkim ze względów zdrowotnych oraz ekonomicznych. Większe zakupy w lepszej cenie i przechowywanie w lodówce i zamrażarce pozwoli Ci sporo zaoszczędzić.

Powiązane treści