30 grudnia 2022

Właściwości i smak herbaty jaśminowej

Aromatyczna, jaśminowa herbata jest ceniona nie tylko przez swoje walory smakowe, ale i również właściwości zdrowotne. Cieszy się sławą na całym świecie. Smakosze podkreślają, że najważniejszy jest prawidłowy proces parzenia herbaty tak, aby zachowała wszystkie właściwości smakowe i zdrowotne. Herbata ta wywodzi się z Chin – już osiem wieków temu była bardzo popularna o czym świadczyć mogą zapiski i inne znaleziska archeologiczne.

Herbata herbacie nierówna – rodzaje herbat jaśminowych

Herbata jaśminowa znana jest przede wszystkim z ilości odmian, najpopularniejszą zdecydowanie jest zielona. Zawiera mnóstwo polifenoli, a właśnie dzięki nim herbata ma tak wiele właściwości zdrowotnych. Powstaje dzięki połączeniu jaśminu z zieloną herbatą. Żeby smak był niepowtarzalny do produkcji herbaty liście zbiera się wczesną wiosną. Wyróżnić można także jaśminowy czarnokrzew z jaśminem. W tym przypadku zbiera się już dojrzałe liście, które się suszy, a potem tnie się na malutkie kawałeczki. Rooibos, czyli jaśminowa z czarno krzewem nie zawiera w swoim składzie pobudzającej kofeiny, a w składzie za to posiada ogromną liczbę antyoksydantów, które kojąco wpływają na organizm. Na dodatek jej smak jest mocno miodowy lekko przypominający grzańca, co może okazać się gratką dla wielbicieli herbaty w mroźne, zimowe wieczory. Herbaty jaśminowe mają szereg działań prozdrowotnych. Skutecznie regulują pracę wątroby, blokują wchłanianie tłuszczu, poprawiają przemianę materii, usprawniają procesy zapamiętania i ogólnie dobroczynnie wpływają na całą gospodarkę organizmu. Wyróżnić można również oolong, która zawiera szereg witamin A, C, E i K, karotenoidy, niacyny, alkaloidy detoksykujące. Istnieje około trzech tysięcy odmian oolong, jednak każda z nich ma oryginalny i niepowtarzalny smak.

Jak działa jaśmin?

Herbata jaśminowa posiada ogromną ilość właściwości prozdrowotnych, a to za sprawą polifenoli – to właśnie one mają właściwości działanie antyoksydacyjne, a dodatkowo skutecznie neutralizują działanie wolnych rodników. Dzięki temu zmniejsza się szansa zachorowania na raka. Herbaty jaśminowe skutecznie działają również na gospodarkę hydrolipidową – skóra starzeje się wolniej. Skutecznie wzmacnia układ krwionośny i jest pomocna dla osób, które są na diecie. Aby zaparzyć oolong należy na filiżankę wsypać jedną łyżeczkę suszu, najlepiej zaparzyć w temperaturze 75 stopni Celsjusza przez 4 minuty. Trzeba pilnować proporcji i czasu parzenia naparu, aby herbata nie utraciła swojego niepowtarzalnego smaku i zapachu.

Powiązane treści