23 lipca 2022

Kalafior – jak gotować, jak podawać oraz z czym łączyć

W jaki sposób gotować kalafior?

Kalafior można gotować na dwa różne sposoby. Można zdecydować się na ugotowanie całego głąbu lub wielu mniejszych kawałków. W obu przypadkach niezbędne będzie wcześniejsze umycie warzywa. Wybierając garnek, należy zwrócić uwagę, czy jest on w stanie po wlaniu 2-3 litrów wody pomieścić całe warzywo. Istotną kwestią jest również grube dno naczynia. Kolejnym krokiem będzie wlanie wody, przykrycie garnka oraz posolenie 2-3 łyżeczkami soli, gdy zawartość zacznie się gotować. Osoby pragnące uzyskać delikatny, a zarazem lekko słodki smak warzywa mogą dodać łyżeczkę soli. W przypadku, gdy istotną rolę odgrywa biel kalafiora, aby została ona zachowana, należy dodać odrobinę soku z cytryny. Osoby chcące uniknąć specyficznego zapachu mogą dodać łyżeczkę sody. Warzywo powinno być odpowiednio przygotowane do włożenia go do gotującej się wody. Podstawą jest pozbycie się liści oraz łodygi. W przypadku mniejszych części należy również odciąć poszczególne różyczki. Przy wkładaniu kalafiora do wrzącej wody warto zachować ostrożność. Należy również pamiętać, że gotujące się warzywo powinno stale pozostawać pod przykryciem. Przy wyjmowaniu kalafiora można posłużyć się sitkiem, które pozwoli na odcedzenie pozostałości wody.

Ile gotować kalafior?

Długość gotowania kalafiora zależy od kilku różnych czynników. Im większy kalafior, tym dłużej się będzie się gotował. Innym kryterium, które może wpłynąć na długość gotowania, jest młodość warzywa. Im starszy kalafior, tym dłuższy może być czas jego gotowania. Istotną kwestią jest również pożądana konsystencja warzywa oraz fakt, czy będzie ono gotowane w kawałkach, czy może w całości. Chrupiące różyczki będą gotowe do spożycia już po 7 minutach, jednak osoby chcące uzyskać większą miękkość powinny wydłużyć ten czas o ok. 3 minuty. W przypadku całego głąbu w zależności od pożądanej formy warzywo powinno gotować się od 10 do 15 minut. Warto również, co jakiś czas samodzielnie sprawdzać, czy kalafior nabrał oczekiwanej miękkości. Można w tym celu wbić widelec.

W jaki sposób można podawać ugotowany kalafior?

Warzywo to może być podawane na kilka różnych sposobów. Najczęściej wybieraną opcją, która doskonale komponuje się ze smakiem kalafiora to bułka tarta. Można kupić ją gotową lub przygotować samodzielnie z czerstwego pieczywa. Do przygotowania dobrej zasmażki konieczne będzie powolne rozpuszczanie masła, tak by uzyskało ono płynną formę o złocistej barwie. W tym momencie należy dodać bułkę, mieszając ją cały czas, aż będzie ona zarumieniona, a całość będzie miało odpowiednią konsystencję. Inne osoby na początku podsmażają bułkę tartą na suchą patelni, a następnie dodają masło i czekają, aż się ono rozpuści, by składniki zostały wymieszane. W przypadku braku bułki tartej warzywo będzie również świetnie smakować z samym masłem klarowanym lub masłem czosnkowym, które można stworzyć, dodając do rozpuszczonego produktu zmiażdżony czosnek. Świetnym dodatkiem do ugotowanego kalafiora będzie również sos na bazie jogurtu, a także sos serowy przygotowany na bazie ulubionego sera.

Z jakimi produktami dobrze komponuje się smak kalafiora?

Ugotowany kalafior to przede wszystkim doskonały dodatek do tradycyjnych polskich dań. W okresie letnim jest on chętnie podany z jajkami sadzonymi, koperkiem i świeżymi ziemniakami. Niektórzy zastępują rozdrobnionym kalafiorem ryż. Do takiego puree świetnie sprawdzi się sos na bazie jogurtu naturalnego, ziół, przypraw oraz koperku. Wiele osób miało okazje z pewnością spróbować zupę kalafiorową przygotowaną na bazie tego warzywa. Znanym przepisem na wegańskie danie z kalafiorem są stworzone z niego nuggetsy. W tym wypadku kalafior pełni rolę główną w daniu i powinien być upieczony. Przed włożeniem kalafiora do piekarnika należy najpierw otoczyć w cieście bazującym na mące, mleku roślinnym lub wodzie oraz przyprawach takich jak pieprz, sól, papryka wędzona, czy czosnek, a następnie nałożyć na poszczególne kawałki płatki kukurydziane. Dzięki temu danie będzie zdrowszą wersją znanego fast-foodu.

Powiązane treści