27 maja 2022

Czy gotowanie na parze pozwoli osiągnąć wymarzoną sylwetkę?

Zgrabna sylwetka to marzenie wielu osób. Wpływa ona znacząco na poczucie własnej atrakcyjności i samopoczucie na co dzień. Ma też kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia i sprawności fizycznej przez długie lata. Dlatego też walka o prawidłową masę ciała warta jest poświęcenia czasu i energii. Przygotowanie pełnowartościowych posiłków to jedna z podstaw osiągnięcia wymarzonej sylwetki, a gotowanie na parze może okazać się wielkim odkryciem w Twojej kuchni. Przeczytaj, jak wykorzystać potencjał przygotowanych w ten sposób potraw w odchudzaniu.

czy jedzenie na parze odchudza

Czy posiłki przygotowane na parze są zdrowe i niskokaloryczne?

Wiele osób zastanawia się, czy gotowanie na parze odchudza. Ten sposób przygotowywania potraw rzeczywiście może znacząco wpłynąć na sylwetkę. Cały sekret tkwi w tym, że nie używa się w tym wypadku tłuszczu, jak na przykład podczas smażenia. Fakt ten wpływa znacząco na obniżenie kaloryczności posiłku. Brak zanurzenia w wodzie pozwala ochronić produkty przed wypłukiwaniem sporej ilości witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, które naturalnie w nich występują. Dlatego dania przygotowane na parze są o wiele zdrowsze niż te poddawane tradycyjnym obróbkom termicznym.

Jakie produkty mogą być gotowane na parze?

Przygotowywanie posiłków w ten sposób daje duże pole do popisu. Do takiej obróbki termicznej najbardziej polecane są:

  • mięso drobiowe, białe-różne części kurczaka, indyka
  • pulpety z mielonego mięsa drobiowego czy cielęcego
  • delikatne ryby-w postaci fileta, dzwonka lub pulpetów
  • kasze
  • różne rodzaje ryżu
  • warzywa
  • owoce

Czy posiłki gotowane na parze są niesmaczne?

Wiele osób kojarzy gotowanie na parze z jałowymi posiłkami bez smaku lub rozgotowanym jedzeniem jak dla małych dzieci. Nic bardziej mylnego! Podczas gotowania na parze zachowuje się o wiele więcej związków zapachowych i smakowych. Jedzenie nie traci swojej soczystości i sprężystości. Mięso i ryby uwalniają swoją głębię. Smak dobrej jakości warzyw zostaje w naturalny sposób podkreślony i zachowują one swoją jędrność i kolor. Posiłki przygotowane w ten sposób są wyjątkowo lekkostrawne, a ich smak można dodatkowo zaakcentować świeżymi ziołami i aromatycznymi przyprawami.

Jeśli jeszcze wahasz się, czy gotowanie na parze odchudza, skorzystaj z powyższych porad i wypróbuj je w swojej kuchni. Nie wymaga ono talentu kulinarnego ani wielkich zdolności. Zajmuje mało czasu i pozwala wyczarować niezwykle smaczne potrawy. Jedzenie takich zdrowych i wartościowych posiłków w krótkim czasie zauważalnie wpłynie na sylwetkę. Dlatego nie czekaj i spróbuj już dziś!

Powiązane treści