24 października 2022

Dlaczego warto pić syrop z czarnego bzu?

Syropy pozwalają zachować smak owoców sezonowych i cieszyć się nim podczas długich, zimowych miesięcy. Atutem syropów jest zresztą nie tylko przyjemny, słodki smak, ale też wartości odżywcze, ponieważ dobrze przygotowany syrop jest niewiele gorszy od świeżych owoców i dostarcza niezbędnych dla zdrowia witamin. Jak pod tym względem wypada syrop z czarnego bzu?

Czy syropy są zdrowe?

Wiele owoców można jeść tylko w sezonie. Po zakończeniu zbiorów część owoców poddaje się suszeniu albo mrożeniu, bardzo popularne jest także robienie przetworów jak syropy czy soki. Syrop wyróżnia się gęstą konsystencją, dlatego zwykle rozcieńcza się go z wodą lub dodaje do różnych napojów, a podawany prosto na łyżeczce służy jako naturalne lekarstwo wzmacniające organizm. Czy rzeczywiście owocowy syrop jest taki zdrowy? Owszem, jeśli to prawdziwy syrop, w którym głównym składnikiem jest sok owocowy, a cukier to jedynie dodatek. W syropie nie powinno też być żadnych sztucznych konserwantów, słodzików, barwników – najlepszy jest naturalny, prosty skład bazujący właśnie na owocach.

Właściwości czarnego bzu

Syropy z czarnego bzu, dostępne w ofercie Eterno, zaliczają się do najpopularniejszych smaków. Czarny bez to roślina jadalna, ale w surowej wersji jest niesmaczna, a nawet może wywołać dolegliwości żołądkowe, natomiast po odpowiedniej przeróbce zachwyca swoim smakiem i świetnie się sprawdza jako dodatek kulinarny.

Czarny bez jest także bardzo zdrowy. Dostarcza sporo błonnika, polifenole, mnóstwo witaminy C, kwasy organiczne, potas, żelazo, miedź, cynk, fosfor. Poleca się go przede wszystkim na wzmocnienie odporności, właśnie ze względu na wysoką zawartość naturalnej witaminy C. Ponadto czarny bez działa wykrztuśnie, wykazuje działanie przeciwzapalny, zwalcza bakterie i wirusy, działa napotnie, dlatego warto go pić po przeziębieniu. Czarny bez jest także cennym sojusznikiem w walce z nadciśnieniem, wzmacnia serce i poprawia krążenie, pomaga zbić cholesterol oraz obniżyć poziom cukru we krwi.

Jak często można pić syrop z czarnego bzu?

Syrop zawiera dość dużo cukru, więc choć wolno go spożywać codziennie, to raczej w umiarkowanych ilościach. Szczególnie spożycie syropu z kwiatów czarnego bzu powinny kontrolować osoby mające cukrzycę. Syrop idealnie się nadaje do słodzenia herbaty i kawy, można z niego przyrządzić orzeźwiający napój, pasuje nawet do drinków z alkoholem. Gęsty syrop z czarnego bzu to także ciekawy dodatek do mięs – niewielką jego ilość wlewa się do mięsnej marynaty bądź sosu, można też zaprawić nim bigos lub mięsne danie jednogarnkowe.

Powiązane treści