Jak wykorzystać wodę po gotowaniu?

folder_openLess Waste, Minimalizm
commentBrak komentarzy
jak wykorzystać wodę po gotowaniu?
Woda po gotowaniu, którą większość z nas skrzętnie wylewa uznając za całkowicie bezużyteczną może mieć wiele różnych przydatnych zastosowań w naszych gospodarstwach domowych. Jej powtórne wykorzystywanie pomoże nam nie tylko ograniczyć zużycie wody, ale także obniżyć opłaty za śmieci. Tak więc, nie tylko z ekologicznego punktu widzenia zwrócenie uwagi na ponowne wykorzystanie wody po gotowaniu jest grą wartą świeczki. Jak w takim razie ponownie wykorzystać wodę po gotowaniu?

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu warzyw?

Może stanowić świetną podstawę do różnego rodzaju zup. Jeśli wzbogacimy ją ulubionymi przyprawami i innymi warzywami zastąpi zwykłą wodę używaną standardowo do zup.

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu selera i ziemniaków?

Jeśli w trakcie gotowania nie użyłaś soli taki wywar doskonale sprawdzi się jako naturalna i całkowicie darmowa odżywka do roślin zielonych. Zawarte w niej bogactwo witamin i minerałów pozwoli roślinom na szybszą fotozynteze. Dodatkowo wzmocni ich korzenie, a także będzie działać odżywczo na całą roślinę. Oczywiście należy pamiętać o wystudzeniu wody do temperatury pokojowej przed użyciem jej jako nawozu.

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu makaronu?

Jeśli gotujesz makaron w solonej wodzie wtedy możesz wykorzystać ją do czyszczenia osadu po kawie i herbacie gromadzącego się po wewnętrznej stronie kubków i filiżanek. Innym miejscem, w którym woda po makaronie znajduje swoje zastosowanie jest łazienka. Działa ona bowiem jak naturalny detergent do usuwaniu osadu z mydła zarówno na mydelniczce jak i na umywalce.
W kuchni natomiast namaczając warzywa strączkowe w wodzie po gotowaniu makaronu wydobędziesz z nich głębszy smak. A skoro już jesteśmy w kuchni… to taka woda doskonale “sklei” np. ciasto na pizzę.

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu ryżu?

W  odróżnieniu od wody po gotowaniu makaronu ta po gotowaniu ryżu przyda się w trakcie codziennych rytuałów pielęgnacyjnych. Użyta na włosy doda im objętości (ryż powinien być gotowany bez soli, a taka odżywka pozostawiona na włosach przez ok. 10-15 minut, a następnie spłukana). Zastosowana na twarz z kolei działa jak tonik. Oczyszcza skórę z niedoskonałości nadając jej promienny wygląd. Także w tym wypadku ryż gotujemy bez soli.

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu ziemniaków?

Omówiłam już wykorzystanie wody po gotowaniu makaronu i ryżu, a to przecież ziemniaki królują na polskich stołach. I to właśnie wodzie pochodzącej z ich gotowania należy się prym, gdyż posiada najwięcej zastosowań. Zostawiłam ją sobie jako taką wisienkę na torcie, na sam koniec.

 

Jeśli chcesz poznać inne sposoby na oszczędzanie wody przeczytaj koniecznie “Jak oszczędzać wodę

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.
You need to agree with the terms to proceed

Menu