Jak oszczędzać wodę?

folder_openLess Waste, Minimalizm
commentBrak komentarzy
jak oszczędzać wodę?
Oszczędzanie wody w czasach kiedy myjemy ręce tysiąc i więcej razy dziennie może wydać się tematem kontrowersyjnym. Myślę jednak, że warto się mu przyjrzeć i sprawdzić, czy naprawdę wymaga to aż tyle poświęceń. I czy jest nie do zrealizowania. Zwłaszcza teraz, gdy opłata za śmieci ma być obliczana na bazie zużytej wody. W tym wpisie przedstawie listę moich pomysłów na to jak oszczędzać wodę. Jeśli masz jakieś sposoby, o których tu nie napisałam – podziel się nimi w komentarzu, tak by wszyscy mogli z nich skorzystać.

Jak oszczędzać wodę?

Prysznic zamiast kąpieli, a jeśli już musisz się kąpać….

Pierwszym i bardzo oczywistym dla mnie pomysłem jest rezygnacja z kąpieli na rzecz szybkiego prysznica. Ale piszę to ja, absolutna zdeklarowana fanka prysznica. Osoba, która wylegiwanie się w wannie uważała za zwyczajną stratę czasu. A co gorsza nigdy nie potrafiła znaleźć w tej czynności nic przyjemnego. Wiem jednak, że wiele osób, tak jak mój mąż, właśnie w wannie znajduje ukojenie po długim dniu pracy. Co wtedy? Proponuję nie spuszczać wody po kąpieli tylko użyć jej ponownie np. do spłukiwania toalety. Z drugiej strony warto również zwrócić uwagę na czas trwania prysznica – czy można skrócić go np o minutkę?

Małe rzeczy, wielki efekt

Ktoś mógłby pomyśleć, że to niby takie nic, ale zakręcanie kranu pod czas mycia zębów może w znaczący sposób przyczynić się do oszczędności wody. Zwłaszcza jeśli nie mieszkasz sama. Aby ułatwić sobie mycie zębów możesz przeznaczyć do tego specjalny kubeczek, do którego nałapiesz odpowiednią ilość wody.  To samo tyczy się prania wszelkiego rodzaju szmatek. Zamiast prać je pod bieżącą wodą warto to robić w miseczce, do której wcześniej wlejemy odmierzoną jej ilość. Zużytą w ten sposób wodę możemy powtórnie wykorzystać do spłukiwania toalety.

 Chcesz oszczędzać wodę ? Napraw wszystkie cieknące krany

I to jak najszybciej. Kapiąca kropla za kroplą w trakcie doby potrafi wygenerować całkiem sporą utratę wody. A co dopiero jeśli taki stan rzeczy trwa dłużej? Poza tym, że takie kapanie jest denerwujące może wpłynąć na wzrost rachunków! A przecież kran i tak i tak trzeba będzie naprawić, więc lepiej zrobić to prędzej niż później.

Ponowne wykorzystuj wodę po gotowaniu jajek

Woda, w której gotowałaś jajka jest bogata w fosfor, fluor, miedź, krzem i cynk. Substancje z których ucieszą się nasze kwiatki. Po jej ostudzeniu wystarczy podlać nią rośliny zielone dokładnie tak samo jak zwykłą odstaną wodą. Jeśli będziesz robić to systematycznie nie tylko oszczędzisz wodę, ale także poprawisz widocznie stan swoich roślin. Zdaniem ekspertów zwiększa ona szybkość wzrostu roślin. Ze względu na bogactwo witamin i minerałów woda po gotowaniu jajek może być także stosowana jako swego rodzaju preparat poprawiający stan  paznokci.

Nie samymi jajkami człowiek żyje

Dlatego warto wykorzystywać także wodę po gotowaniu innych produktów spożywczych. Na przykład woda po gotowaniu ryżu jest świetnym tonikiem do skóry twarzy. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B, kwasu foliowego, potasu, żelaza, magnezu oraz cynku przywraca cerze blask i niweluje niedoskonałości.
Z kolei posolona woda, w której ugotowałyśmy makaron pomorze nam pozbyć się pozostałego na porcelanie osadu z kawy czy herbaty.
.Jesteś ciekawa jak w inny sposób możesz wykorzystać wodę po gotowaniu warzyw i innych produktów spożywczych takich jak ryż czy makaron? Koniecznie zajrzyj do posta Jak wykorzystać wodę po gotowaniu? , który ukarze się na moim blogu już w najbliższy wtorek! Znajdziesz w nim wiele niebanalnych sposobów na ponowne wykorzystanie wody w kuchni i nie tylko.

Czy tylko  kranówka może być naprawdę zimna?

Wiele osób zwłaszcza w upalne letnie dni ma tendencję do poszukiwania ochłody w zimnej wodzie z kranu. Warto zwrócić jednak uwagę, że aby otrzymać tą najzimniejszą musi minąć pewien czas, w którym zostanie zlana woda w bardziej pokojowej temperaturze. Zamiast po prostu puścić ją do rur można ją złapać i ponownie wykorzystać chociażby do gotowania. Z drugiej strony można również wcześniej przygotować kostki lodu i mieć je zawsze pod ręką w zamrażarce. Dodanie kilku z nich do wody o temperaturze pokojowej szybko ją ochłodzi. Ten prosty zabieg pomoże nie tylko oszczędzać wodę, ale i czas.

Możesz oszczędzać wodę dzięki magicznej mocy namaczania

Nadal pozostając w tematyce kuchennej chcę jeszcze przypomnieć o sposobie naszych babć na przywarte do garnków czy patelni jedzenie. One zamiast szorować je pod bieżącą wodą pozostawiały w naczyniu troczę wody, która odmaczając resztki umożliwiała szybkie i łatwe jego domycie.

Uwaga na mycie warzyw i owoców.

Oczywiście mycie warzyw i owoców jest niezbędne w trosce o nasze zdrowie. W tym celu warto jednak używać garnka, lub durszlaka. Zebraną w ten sposób wodę można ponownie wykorzystać chociażby do umycia podłogi.

 

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.
You need to agree with the terms to proceed

Menu